Güvenlik Kamera Sistemleri Teknik Terimler
Güvenlik kamera sistemleri teknik terimler hakkında bilmek istediğiniz her şey…
DVR Nedir?
Digital Video Recorder’un kısaltması olan DVR (Dijital kayıt cihazı), güvenlik kamera sistemleri olarak kurulan kameraların kayıtlarının tutulduğu cihaza verilen isimdir. Güvenlik kamera sistemleri içinde kullanılan en önemli ekipmandır. İnternet çıkışı sayesinde görüntü ve kayıtların internetten izlenmesini sağlamaktadır. Tüm kamera sisteminin yönetimi bu cihaz üzerinden yapıldığından kayıt cihazı seçimi çok dikkatli yapılmalıdır.
Kayıt cihazları birbirlerinden farklı özelliklere sahip olabilir. Bazı kayıt cihazları sadece kayıt yapabilirken bazıları cep telefonu desteği veremezler. Çoğu kayıt cihazı Full D1 değildir.
İçerisinde bulunan hard disk kapasitesi ölçüsünde kayıtları saklamanızı, sonrasında arama yaparak incelemenizi sağlamaktadır. Hard Disk, güvenlik kamera sistemleri ürünleri içerisinde en hassas olan üründür. Darbe ve titreşimden korunmalıdır.
AHD Kamera ve HD TVI Kamera nedir?
Analog HD’nin kısaltılmışı olan AHD teknolojisi, temel olarak 2 ana başlıkta toplanan Analog ve IP Güvenlik kamera sistemleri nin ortasında yer almaktadır. HD TVI ve AHD kamera sistemleri, 720p, 960p ve 1080p çözünürlükleri (1 Megapiksel, 1,3 Megapiksel ve 2,1 Megapiksel), eski analog sistem altyapısı üzerinden 1 metre dahi kablo değiştirmeye gerek duymadan aktarabilmektedir. IP kamera sistemlerinden sonra en yüksek çözünürlüğü vaat eden HD-SDI ile arasındaki fiyat farkı ve kablo mesafesindeki teknik kısıtlamalar, HD TVI ve AHD kamera sistemlerinin tercih sebebi olmaktadır.
HD Kayıt: 1280×720 (1 mp) olarak kameradan gelen çözünürlüğün kayıpsız kayıt edilmesi demektir. Sistemde kullanılan bütün cihazların HD (1280×720) olması gerekmektedir. Standart sistemlerden en az üç kat daha fazla nettir.
HD Kayıt: 1280×960 (1.3 mp) olarak kameradan gelen çözünürlüğün kayıpsız kayıt edilmesi demektir. Sistemde kullanılan bütün cihazların HD (1280×960) olması gerekmektedir. Standart sistemlerden en az üç kat daha fazla nettir.
Full HD 1080 Kayıt: 1920×1080 (2.1mp) olarak kameradan gelen çözünürlüğün kayıpsız kayıt edilmesi demektir. Sistemde kullanılan bütün cihazların Full HD (1920×1080) olması gerekmektedir. Standart sistemlerden en az beş kat daha nettir.
CIF Kayıt (352 x 288)/ 0,1 Megapiksel – Analog
Full D1 (704 x 576) / 0,4 Megapiksel – Analog
960h (960 x 576) / 0,5 Megapiksel – Analog
HD 720p (1280 x 720) / 1 Megapiksel – AHD, HD TVI ve IP
HD 960p (1280 x 960) / 1.3 Megapiksel – AHD, HD TVI ve IP
Full HD 1080p (1920 x 1080) / 2,1 Megapiksel – AHD, HD TVI ve IP
kamera çöüzünürlükleri kıyaslama tablosu
kamera çözünürlükleri kıyaslama tablosu
Megapiksel çözünürlük ne demektir? Doğru kamerayı seçmek için en önemli etken midir?
Basitleştirecek olursak megapiksel terimi, görüntünün büyüklüğünü gösterir, kalitesini değil.
Teknik olarak megapiksel, bir fotoğraf karesi içindeki görüntüyü meydana getiren noktaların sayısını göstermektedir. Çözünürlük birimidir. Görüntüdeki her bir noktacık piksel olarak adlandırılır. 1 Megapiksel ise bir milyon piksele karşılık gelir.
Bir güvenlik kamerasının görüntü sensör tipi, sensörün boyutu, lensi ve işlemci mimarisi; kameranın ürettiği görüntünün iyi olması için megapiksel değerinden daha önemli unsurlar olarak karşımıza çıkar.
Kameranın ürettiği görüntünün kaliteli olması için görüntü sensör tipi, sensörün boyutu, lensi ve işlemci mimarisi; megapiksel değerinden daha önemli unsurlar olarak karşımıza çıkar. Aynı çözünürlüğe sahip değişik markalı kameraların görüntülerinin birbirlerinden farklı olmasının nedeni budur.
Yüksek megapiksel değeri daha kaliteli görüntü anlamına gelmez ama bu önemi olmadığı anlamına da kesinlikle gelmez. Çözünürlük ne kadar büyükse, resim ölçüsü (boyutu) o ölçüde artacaktır. Bu sayede sadece telefon ekranında değil, 106 ekran bir televizyonda bile görüntü bozulmadan izlenebilir. Canlı veya kayıt edilmiş olan görüntüyü büyüttüğünüzde (zoom yaptığınızda) görüntü daha az bozulacak ve eşkal tarifi almak, resim içinde uzak köşede bulunan nesnelerin daha yakından ve ayrıntılı görebilmek mümkün olacaktır.
Full D1 nedir? CIF nedir?
Full D1, görüntünün 704*576 çözünürlükte 25 Fps kayıt edilmesidir.
CIF ise görüntünün 352*288 çözünürlükte 25 Fps kayıt anlamına gelir.
Yaygın olarak kullanılan birçok güvenlik kamera sistemleri’nde kameranın kendisi 720*576 çözünürlükte video üretebilmektedir. Ancak yaygın olarak kullanılan birçok kayıt cihazı (DVR) bu görüntünün sadece dörtte birini kaydederler. (CIF Formatı 352*288) Uygun fiyatlı kayıt cihazlarının birçoğu CIF kayıt yapmaktadır. Bu cihazlar D1 kayıt yapmadıkları için ucuzdurlar ve ekonomik nedenlerle tercih edilmektedirler. Ekranda net ve büyük görüntü görürken kayıt alındığında çıkan görüntünün küçük ve piksel piksel çıkmasının sebebi budur. Yani yanlış kayıt cihazı seçimi, sistemden alacağınız verimi ve dolayısı ile sisteme yaptığınız yatırımın dörtte üçünü kaybetmenize yol açacaktır.
Bu sayıları aşina olduğumuz megapiksel kavramına dönüştürürsek Full D1 (704*576) çözünürlük 0,4 Megapiksel’e tekabül etmektedir. CIF (352*288) çözünürlük ise 0,1 Megapiksel etmektedir. Full D1 olmayan kayıt cihazları, size canlı ekranda gösterdiği görüntünün dörtte birini kaydetmektedirler. Yani bu cihazlara monitör bağlayarak alınan canlı görüntü, her zaman kayıt edilen görüntüden daha iyi olacaktır ve kayıt edilen görüntü 0,1 megapikseli geçmeyecektir. Başka bir deyişle seçtiğiniz kameralar ne kadar iyi olursa olsun, Full D1 DVR kullanmadıktan sonra kameralara yapılan yatırım boşa gitmektedir.
960 H Nedir?
960 H, özetle D1 çözünürlüğün geniş ekran hali olarak bilinir. 960H kayıt, bu çözünürlüğü üretebilen kameralardan gelen yüksek çözünürlükteki (960 x 480) görüntünün olduğu gibi kaydedilebilmesi anlamına gelir. D1 ile kıyaslandığında 960H, %30 gibi bir oranla daha yüksek çözünürlük anlamına gelmektedir.
960H kayıt yapabilen kayıt cihazları ile 960H çözünürlüğündeki kameralar, klasik analog kamera sistemleri ile (CIF ve D1 kayıt yapabilen cihazlar) aynı alt yapı sistemini kullanır. Mevcut kamera sisteminizin altyapısını değiştirmeden sadece kayıt cihazınızı ve önemli bulduğunuz noktalardaki kameraları 960H çözünürlükte kameralarla değiştirebilirsiniz. Sistemde hem 960H kameraları hem de CIF kameraları aynı anda çalıştırabilirsiniz. CIF kayıt yapan kayıt cihazınızı değiştirmeden, 960H kameralardan gelen çözünürlük 960H kayıt edilemez. Bu durumda 960H kameralardan gelen görüntüler CIF olarak kaydedilir.
960H teknolojisi, AHD Kamera sistemlerine ve IP kamera çözünürlüklerine en çok yaklaşan çözümdür.
True Day&Night – Elektronik Day&Night Ne Demektir?
Güvenlik Kamera sistemleri teknik terimler arasında en çok yanılgıya düşülen özelliklerden birisi Day & Night teknolojisidir. Hem gece hem gündüz görüntü alabilen (Gece Görüşlü) kamera anlamına gelen Day&Night, True Day&Night ve Elektronik Day&Night olarak ikiye ayrılmaktadır. True Day&Night kameralarda 2 adet image sensör bulunur. Gündüz veya aydınlık ortamda renkli sensör devrededir ve kamera renkli olarak gösterir. Gece veya düşük ışıklı ortamlarda diğer sensör devreye girer ve kamera siyah beyaz gösterir. Bu sayede karanlıkta kameranın görüş kazanması sağlanır. Siyah beyaz görüntü çok düşük ışık şiddetinde bile algılanabilmektedir.
Elektronik Day&Night ise tek bir image sensor’e sahiptir. Gece görüş işlevi yazılım ile yapılır. Bu tür güvenlik kameralarının gece performansları oldukça düşüktür. Bu kameralar daha çok iç ortamlarda kullanılmaktadır. Elektronik Day&Night kameralar, ekonomik kameralar oldukları için tercih edilmektedirler ancak True Day&Night kameraların gece performansları Elektronik Day&Night kameralara göre çok daha yüksektir.
Aradaki fiyat farkından dolayı Day&Night kamera olduğunu beyan ederek elektronik Day&Night kamera satışları çok fazladır. Bu bakımdan kameranın gerçek veya elektronik Day&Night olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Fiyat bakımından gerçek Day&Night kameralar %25-30 civarında daha pahalıdır. Gerçek Day&Night kameralar piyasada ICR (IR-CUT) olarak da bilinmektedir.
Kameraların Işık Değerleri (Lux Değerleri)
Lux değerleri kameranın karanlıkta göstereceği performansı ifade eder. Bu değer ne kadar düşük ise performansı o ölçüde iyi olacaktır. Örneğin A kamerasının lux değeri 0,02 lux ve B kamerasının lux değeri 0,000002 lux ise bu bilgi bize B kamerasının karanlıkta daha iyi görüntü vereceğini gösterecektir.
WDR (Wide Dinamic Range) Ne Demektir?
Işık kaynağı ne olursa olsun, oluşan parlamaların önüne geçen ve aydınlık ile karanlık noktalar arasında bir dengeleme yaparak her noktanın aynı ışıkta görünmesini sağlayan bir özelliktir. WDR sayesinde yüksek ışıklar bastırılır karanlık alanlar ise aydınlatılarak kaliteli bir görüntü sağlanmış olur. WDR özelliği her kamerada bulunmaz.
H.264 Kayıt Formatı: Bu format MPEG4 Part 10 olarak bilinir. Mpeg4‘ten en az %25 daha fazla sıkıştırma sağlar. Sıkıştırma formatı olarak daha yüksek format henüz yoktur.
AGC (Automatic Gain Control) / Otomatik Kazanç Kontrolü, kamera video çıkış işareti seviyesini kararlı tutmak için düşük ışık seviyelerinde giriş sinyalini yükseltir, yüksek seviyede ise giriş sinyal seviyesini azaltır.
BLC (Back Light Compensation) / Arka Işık Dengeleme: Işık ve gölge arası farklılıkların çok olduğu, pencere kenarı, kapı önü gibi bölgelerde, şiddetli ışık ile düşük ışık seviyesini dengeleyip, zayıf ışık bölgesini net görebilmek için uygulanan özelliktir.
HLC (High Light Compensation) / Yüksek Işık Dengeleme: Görüntü içinde parlak noktaları maskeleyerek kameranın ışıktan daha az etkilenmesine, ışık kaynağının çevresindeki detayları (plaka, yüz, tabela vb.) daha net görüntülenmesini sağlayan bir teknolojidir. Örneğin plaka okuma kameraları bu teknolojiden yararlanır ve farlardan etkilenmeden görüntü alır.
AWB (Auto White Balance ) Otomatik Beyaz Ayarı: Farklı ışık kaynakları farklı renk sıcaklıklarına sahiptir. Beyaz bir nesneye renkli ışık tuttuğunuzda, nesne o ışığın renk tonlarında görünür. Beyaz ayarı, gerçek dünyada beyaz olan objelerin fotoğrafta da beyaz çıkmasını sağlayan ayardır. Bunun için, gerçek olmayan renk etkilerinin temizlenmesi gerekir. Kamera, ışık kaynağının renk sıcaklığını dikkate alarak resmi oluşturur.
Sens-Up: Işık hassasiyetini dijital olarak 2x-128x aralığında dijital olarak yükseltilmesidir.
Güvenlik kamera sistemleri teknik terimler hakkında en sık karşılaşılan özellikler ve açıklamaları yazılmıştır.
Güvenlik Kamera Sistemleri alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiye yandaki tuşa tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kamera Sistemi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kamera sistemi alırken dikkat edilmesi gerekenler sistem bileşenlerini tanımaktan geçer. Geleneksel bir kamera sistemi, güvenlik kamerası, kayıt cihazı, görüntülerin kaydedildiği hard disk ve adaptörlerden oluşur. Bu bileşenlerin her biri, ihtiyaca ve sistemin kullanılacağı mekânın özelliklerine göre seçilmektedir ve sonrasında rahatlıkla değiştirilebilir. Örneğin mevcut bir sistemde 10 günlük bir kayıt süresi yeterli geliyorken 20 günlük bir kayıt süresi talep edildiğinde, mevcut hard disk’i daha yüksek kapasiteli bir hard disk ile değiştirmek yeterli olacaktır. Sistemler her zaman büyümeye açıktırlar ancak örneğin her kayıt cihazı yüksek kapasiteli değildir. İleriki büyümeleri de hesaba katarak bir keşif ve ihtiyaç listesi oluşturmak, doğru tercihleri doğru maliyetlerle yakalamak için çok önemlidir.
Kamera sistemi alırken ne beklediğinizi doğru tanımlamanız gerekir. Örneğin herkes teoride yüksek çözünürlük ister ancak yüksek çözünürlük fazla depolama alanı gerektirir. Ve bu çözümlerin hiçbiri ucuz çözümler değildir. Sadece genel alan kontrolü yapmak, ince detay görmek istemeyen bir işletme için analog bir kamera sistemi yeterli olabilecekken detayların ön plana çıktığı ve yüksek çözünürlüğün kaçınılmaz olduğu durumlarda 720p, 960p veya 1080p çözünürlük üreten AHD kamera sistemi yeterli olacaktır. IP güvenlik kamerası sistemleri, network üzerinde çalışmaları dolayısıyla orta ve büyük ölçekli kurumsal şirketler için en uygun çözüm olacaktır.
AHD Kamera Sistemleri
Kamera sistemlerinde kaliteyi belirleyen temel faktörler vardır. Kamera içerisindeki görüntü sensörünün tipinin ne olduğu (CCD veya CMOS), kamera çözünürlüğü, kaç ses desteği olduğu, kaç hard disk desteği olduğu, kayıt cihazının sıkıştırma formatı ve çözünürlüğü, cep telefonunuzdan ve internetten izleme hızı ve mikrofon empedans değeri gibi. Bu başlıkların her birinin maliyeti düşürmek adına üretilmiş, doğru kaliteye ve performansa sahip olmayan muadilleri mevcuttur ve bu ürünler kesinlikle tercih edilmemelidir.
Kamera sistemi fiyatı minimize etmek önemlidir ancak güvenlik sistemi alımı söz konusuysa, en ucuz sistemin rahatlıkla tercih edilebileceği gibi bir yanılgıya düşülmemelidir. Uygun fiyatlı ürünler, size sağladığı kardan çok daha fazla performans ve kalite kaybına sebep olmaktadırlar. Örneğin düşük fiyatlı sistemlerin hepsinde Smps adaptör yerine trafolu adaptörler, düşük kesitli kablolar, Sony CCD olmayan kameralar kullanılmaktadır. Sadece bu üç örnek bile, ani gerilim yükselmelerinde sistemin zarar görmesine, kameraların yanmasına, kablolar yüzünden zaman içerisinde görüntü kalitesinin büyük ölçüde düşmesine sebep olacaktır. Görüntünün kayıpsız aktarılması için hayati öneme sahip kamera kabloları, tam bakır olmalı, demir veya alüminyum alaşım olmamalıdır. Kablo kesiti, kullanılacak mesafeye göre seçilmelidir. Sisteme mikrofon dahil edilmeyecekse 2+1, mikrofon olacaksa 4+1 olmalıdır. Kaliteli kablo kullanımı görüntüde parazit ve dalgalanmaları önler. Birçok güvenlik firması, ucuz olan alaşımlı kablo kullanmaktadır.
Kamera sistemi satın alması, nihai ürün satın alması gibi değildir. Aynı zamanda teknik servis hizmeti de satın alınmış olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, kamera sistemi kurulumu için en önemli kriterler doğru firma ve doğru ürün seçimidir.
Güvenlik kamera sistemleri çözünürlük değerleri, analog sistemler için TVL değerleri ile, AHD kamera, HD TVI ve IP güvenlik kameralarında ise megapiksel ile ölçülür. Görüntü çözünürlüğü ne kadar yüksek ise kamera kalitesi o kadar yüksektir. Analog güvenlik kameralarında 700TVL gibi güvenlik kamerası çözünürlükleri bulunuyorken, IP kamera sistemleri ile Full HD – hatta 5 Mpiksel ve üstüne kadar güvenlik kamera görüntüleri alınabilmektedir. Çözünürlük, güvenlik kamera sistemleri için en önemli parametredir diyebiliriz.
Çözünürlük değeri TVL ile ölçülen normal analog güvenlik kamera sistemleri canlı görüntü çözünürlüğü 0.6 megapikselin üzerine çıkamaz. (600 TVL – 700 TVL aralığı kameralar) Üstelik kayıt cihazı Full D1 özellikli bir dvr olmaz ise kaydedilen görüntü 0,1 megapikseli bile geçmemektedir. Analog HD (AHD kamera ve HD TVI) ve IP kamera sistemleri ise analog sistemlerden çok üstün özellikler barındırır. Örneğin IP kameralarda çözünürlükte analog sistemlerde olduğu gibi bir üst sınır yoktur. IP kameradan gelen görüntünün kalitesi, uzun mesafeler boyunca taşındığında düşmez. IP kameralarda fiber optik kablolama ile görüntü onlarca kilometre uzağa taşınabilir. Bunun yanı sıra analog kamera sistemlerinde görüntünün nakledilebileceği mesafeler sınırlıdır. Analog sinyal belli bir mesafe boyunca taşındığında kalitesi düşer.
Antrepo kamera sistemi ihtiyacı farklı, bir sitenin veya işyerinin ihtiyacı farklı olacaktır. En doğru tercihi yapabilmek için lütfen ücretsiz keşif imkânımızdan faydalanın.
ANTREPO KAMERA SİSTEMLERİ
Kamera sistemi tekliflerini incelerken karşınıza birçok teknik terim çıkacaktır. Bu teknik terimlerin anlamlarını ve önemleri hakkında bilgi sahibi olmak, doğru tercihi yapmanızı sağlayacaktır. Güvenlik kamerası hakkında diğer bazı teknik terimler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen yandaki butona tıklayınız.