Kahoot nedir?
İyi öğrenme iyi sorularla başlar. Kahoot bir öğrenme oyunudur. Kahoot platformunu kullanarak quiz, anket ya da tartışma biçimlerinde çoktan seçmeli sorular oluşturur ve tüm öğrencilerinizle birlikte oynarsınız. Oyuncular dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarla, tabletlerle ve akıllı telefonlarla oyuna bağlanır, aynı zamanda oyun tüm sınıfın görebileceği şekilde tahtaya yansıtılır. Eğer iyi sorular sorarsanız, öğrencilerin nasıl hararetle oynadıklarına şaşırabilirsiniz.
Kahoot nasıl oluşturulur?
1. Üye olun
Kahoot kullanmaya başlamak için getkahoot.com adresinden öğretmen olarak üye olmanız gerekiyor, üye olmak ücretsiz. Ama öğrencilerinizin üye olması gerekmiyor. Kaydolmak bir dakikanın altında sürüyor. Kaydolduktan hemen sonra ilk kahoot oyununuzu oluşturabilir, başkalarının paylaştıkları oyunları keşfedebilirsiniz.
2. Yeni bir kahoot oluşturun
Kahoot quiz’i oluşturma
Kahoot platformuna kullanıcı adınız ve şifrenizle girdiğinizde yeni bir oyun oluşturmak için karşınıza üç seçenek çıkıyor: (1) quiz (2) discussion (tartışma) (3) survey (anket). Bu yazıda en sık kullanılan oyun biçimi olan quiz ele alınıyor.
Kahoot quizinin adını seçme
Quiz ikonuna tıkladığınızda oyununuz için bir ad seçmeniz isteniyor. Çekici bir isim seçerseniz hem öğrencilerinizin ilgisini çekme hem de oyununuzu başka öğretmenlerin kullanma olasılığını artırırsınız. Mor renkli “Go!” düğmesine tıklayarak oyununuza soru eklemeye başlayabilirsiniz. (getkahoot.com sitesinde başka sayfaları gezerken oyun yaratma ekranına dönmek isterseniz sol üst köşedeki mor renkli “New K!” düğmesine tıklayabilirsiniz.)
3. Sorularınızı ekleyin
Quiz için soru sayısının 10 ile 20 arasında olması tavsiye ediliyor. Daha uzun quizlerde internet bağlantısında sorun çıkabilir ya da öğrencilerinizin ilgisi dağılabilir. Bir oyun ortalama 4 dakika sürüyor.
Kahoot quizine soru ekleme
İlk sorunuzu en üsteki metin kutusuna yazın. 95 karakter sınırı olduğu için sorunuzu öz ve ilginç biçimde yazmanız yararlı olabilir. Sonra bu sorunun cevap süresini belirleyin (5-120 saniye aralığında bir süre seçebiliyorsunuz).
Kahoot quizine soru seçeneği ekleme
Sonra 4 seçeneğe kadar yanıt eklemelisiniz, daha az seçenek de ekleyebilirsiniz. Doğru seçeneği ya da seçenekleri işaretlemek için kırmızı renkli “yanlış” (Incorrect) düğmesine tıklayın, bu düğmenin yeşil renkli “doğru” (Correct) haline geldiğini göreceksiniz. İsterseniz bu soruya bilgisayarınızdan bir resim ekleyebilirsiniz ya da telefonunuzun fotoğraf makinesinden doğrudan yükleyebilirsiniz. Resim yerine isterseniz bir Youtube videosu da yükleyebilirsiniz.
Daha fazla soru eklemek için “soru ekle” (+ Add question) düğmesine tıklayın. Yeni sorular için de aynı adımları izleyin.
Kahoot quizi soru sıralama
Tüm sorularınızı ekledikten sonra “Save and continue” düğmesine tıklayın. Sorularınızın sırasını istediğiniz hale getirdikten sonra yeşil renkli “Save and continue” düğmesine tıklayın.
4. Kahoot’larınızı yönetin ve başka kullanıcıların keşfetmelerine yardımcı olun
Kahoot tanımlama ekranı
Ayarlar ekranında oyununuzun dilini (language) seçin (Türkçe yerine Türk yazmışlar, olsun). Sonra oyunun kimler için hazırlandığını (primary audience) seçin, okul (school) ya da training (eğitim) seçebilirsiniz. Sonra bu oyunu yalnızca siz kullanmak istiyorsanız özel’i (private), herkese açık olmasını istiyorsanız herkese açık’ı (public) seçin.
Sonra 140 karakterlik bir tanım (description) yazmanız gerekiyor. Tanım yazarken kimlerin (örneğin 7. sınıf öğrencilerinin) hangi amaçla (örneğin yeni konuya giriş) oynamasının uygun olacağını anlatın. Sonra mor renkli çubuğu kaydırarak oyunun zorluk derecesini (difficulty) gösterin.
Ardından etiketlerinizi (tag) girin. Etiketlerinizde hangi konunun işlendiği ya da ders kitabının adı gibi ek bilgileri eklerseniz diğer kullanıcıların oyununuzu bulmasını kolaylaştırmış olursunuz. Sonra “Save and continue” (başlık resmi) düğmesine tıklayarak oyununuzu kişiselleştirebilirsiniz .
5. Kahoot’unuzu kişiselleştirin ve listelerde öne çıkmasını sağlayın
kahoot quizine başlık ekleme
Başlık resmi kahoot oyununuzun başlangıcında sınıfta tahtaya yansıyacak. Bu nedenle içerikle ilgili hatta kendi öğrencilerinizin hoşuna gidecek bir resim seçmeniz ilgilerini canlı tutabilir. Oyun başlamadan önce öğrencilerin karşılaştıkları ekran olan Lobby (lobi) bölümüne Youtube videosu da ekleyebilirsiniz.
Ayrıca hem kendi kahoot’larınızı yönetirken hem de başka öğretmenlerin sizin oyununuzu farketmesi için göz alıcı ve konuyla ilgili bir resim seçmeniz yararlı olacaktır.
Artık yeşil renkli “Done” (bitti) düğmesine tıklayarak kahoot’unuzu yayınlayabilirsiniz.
6. Bitti bile
kahoot quiziniz hazır
“Done” (bitti) düğmesine tıkladıktan sonra farklı seçenekleriniz var. “Play now” (şimdi oyna) düğmesine tuklayarak hemen oynamaya başlayabilirsiniz. “Preview” (önizleme) düğmesine tıklayarak öğrencilerinizin ekranlarında oyunun nasıl görüneceğini izleyebilirsiniz. (Önizleme yalnızca büyük ekranlarda görünüyor, telefonunuzdan göremeyebilirsiniz).
Ayrıca, tüm soruların ve cevapların bulunduğu kahoot’unuzun profil (profile) sayfasını görüntüleyebilirsiniz. İsterseniz sosyal medyayı kullanarak diğer öğretmenlerle kahoot’unuzu paylaşabilirsiniz.
Sınıfınızla kahoot nasıl oynanır?
1. Oynamak istediğiniz kahoot’u seçin
Sınıfınızla oynamak istediğiniz kahoot oyununu seçin
Projektöre bağlı bir bilgisayardan kahoot hesabına girmelisiniz. “My Kahoots” düğmesine tıklayarak daha önce oluşturduğunuz ya da başkalarından alıp kullanacağınız oyunları listeleyebilirsiniz. Mor renkli “Play” (oyna) düğmesine tıklayarak öğrencilerinizin oynamasını istediğiniz kahoot’u başlatabilirsiniz. Karşınıza turuncu renkli bir “launch” (başlat) ekranı çıkacak.
2. Oyunu tahtaya yansıtın
Kahoot oyununu başlat ekranı
Projektöre bağlı bilgisayarınızdan (ya da akıllı tahtanızdan) oyunu tüm sınıfın görebilmesi için tahtaya (ya da perdeye) yansıtın. Öğrencilerinize kendi tablet, telefon ya da bilgisayarlarını hazırlamalarını söyleyin. (Web tarayıcısı olan her aygıt kullanılabilir. Android ve IOS için uygulamalar da bulunuyor.)
Bu ekranda açıp kapatabileceğiniz çeşitli tercihler bulunuyor. “Soru sıralamasını rastgele yap” (randomize order of questions) ve “cevap şıklarının sralamasını rastgele yap” (randomize order of answers in each question) işinize yarayabilir.
Ayrıca “ayrıntılı tercihler” (advanced options) çeşitli ek seçenekler sunuyor. Örneğin “sonraki soruya otomatik geç” (automatically move through questions) tercihiyle bilgisayarın başından ayrılmanız mümkün.
Tercihleriniz daha sonraki oyunlarda da kullanılmak üzere kaydediliyor. Mor renkli “Launch” (başlat) düğmesine tıklayınca öğrencilerinize oyuna nasıl katılacaklarını anlatan yönergeler tahtada (sizin projektöre bağlı bilgisayarınızdan) gösteriliyor olacak.
3. Öğrencileriniz oyuna katılsın
Öncelikle tekrar edelim oyuncuların yani öğrencilerinizin üye olması gerekmiyor. Doğrudan oynamaya başlayabilirler.
Öğretmen ve öğrenci ekranlarında kahoot başlamadan hemen önce
Sizin ekranınızda rastgele üretilmiş bir oyun pin kodu gösteriyor olacak. Ayrıca öğrencilerinize oyuna nasıl katılacakları da anlatılacak. Pin kodu yalnızca bu oturum için geçerli olacak, her oynayışınızda başka bir pin kodu üretilecek.
Öğrencileriniz kahoot.it adresini web tarayıcılarına yazıp siteye girecekler. Önce oyunun pin kodunu sonra mahlaslarını (nickname) girmeleri istenecek. Oyuna giren öğrencilerin mahlasları ve kaç kişinin oyuna katıldığı sizin ekranınızda gösteriliyor olacak.
Kahoot lobi ekranı
Tüm öğrencileriniz oyuna katıldıktan sonra mor renkli “Start now” (şimdi başla) düğmesine tıklayarak oyunu başlatabilirsiniz.
4. Soruları yanıtlasınlar
Öğrencileriniz ne kadar hızlı cevaplarlarsa o kadar çok puan alırlar. Başlangıçta 5 saniye boyunca yalnızca soru gösteriliyor. Böylece öğrencilerinizin düşünmeleri teşvik ediliyor. Sonra soruya bağlı resim ya da video ve cevap seçenekleri gösteriliyor ve sayaç işlemeye başlıyor.
Kahoot oyununda soru ekranları (öğretmeninki sağda ve öğrencininki solda)
Öğrencilerin ekranında dört seçeneği simgeleyen dört farklı renkte dört farklı şekil görünecek. Doğru olduğunu düşündükleri seçeneğe dokunduklarında (ya da tıkladıklarında) herkesin cevap vermesini beklemelerini söyleyen bir mesaj çıkacak.
Bir soru herkes yanıt verdiğinde ya da zaman bittiğinde sona eriyor. Ardından sonuçlar otomatik olarak herkese gösteriliyor.
5. Soru için dönüt alın
Kahoot oyununda her sorunun ardından gösterilen dönüt ekranı
Sınıfın genel anlama düzeyi hakkında anında dönüt alabiliyorsunuz. Doğru cevap bir tick (check) ile gösteriliyor.
Her cevap şıkkının kaç kişi tarafından seçildiğini gösteren bir çubuk grafiği size anlık olarak kaç kişi neyi anlamış neleri karıştırmış bilgisini veriyor. Bunu bir tartışma başlatmak ya da konuyu gözden geçirmek için kullanabilirsiniz.
Ayrıca her öğrenci kendi aygıtından bireysel dönüt alıyor. Soruyu doğru cevaplayıp cevaplamadığı, kaç puan aldığı ve sıralamada kaçıncı olduğunu görebiliyor.
Mor renkli “Next” (sonraki) düğmesine tıklayarak lider tahtasını (kimin kaçıncı olduğunu) görebilirsiniz.
6. Puan cetveli (scoreboard)
Kahoot puan cetveli (skorboard)
Her sorunun ardından, tahtada puan sırasına göre ilk beş oyuncu gösteriliyor. Ama alt sıradakiler gösterilmiyor.
Her soru en çok 1000 puan değerinde olabiliyor. Sayaç işlemeye başladıkça puanlar azalmaya başlıyor. Öğrenciler soruları ne kadar hızlı cevaplarlarsa puanları o kadar yüksek oluyor. Lider tahtası o zamana kadar toplanan puanları gösteriyor.
Bir sonraki soruya geçmek için mor renkli “Next” (sonraki) düğmesine tıklayın. Son sorudaysanız “End” (bitir) düğmesine tıklayıp kazanan öğrenciyi görün.
7. Ve kazananımız…
Kahoot kazananı
Kazanan öğrencinin ismi büyük punto ile tahtada görünecek, öğrencilere gaz verecek:-) Kaç soruyu doğru kaç soruyu yanlış yaptığı da. Bu aşamada diğer öğrencilere son dönüt verilmemiş olacak, önce deneyimlerini değerlendirmeleri istenecek.
“Feedback & results” (dönüt ve sonuçlar) düğmesine tıklayarak öğrencilerinizin az önceki deneyimlerinde neler hissettiğini görebilirsiniz.
8. Deneyimlerini değerlendirsinler
Kahoot öğrenci değerlendirmesi
Ne kadar eğlendiniz? (How fun was it?) 1-5 arası derecelendirme
Birşey öğrendiniz mi? (Did you learn something?) Evet – hayır
Tavsiye eder misiniz? (Do you recommend it?) Evet – hayır
Ne hissettiniz? (Tell us how you feel) mutlu – normal – üzgün
Her öğrenci kendi kişisel aygıtından cevap verecek, sonunda tüm cevaplardan elde edilen toplu dönüt gerçek zamanlı olarak tahtada gösterilecek.
Artık mor renkli “Final results” (nihai sonuçlar) düğmesine tıklayarak nihai sonuçları görebilirsiniz.
9. Sonuçları bilgisayarınıza indirin
Kahoot nihai sonuç
Lider tahtasının son hali gösterilirken her öğrenci kendi aygıtından kişiselleştirilmiş dönüt alacak. Kaç soruyu doğru yaptıklarını, kaçıncı olduklarını ve topladıkları puanlarını görecekler.
İsterseniz siz kendi bilgisayarınıza sonuçları indirebilirsiniz ya da google drive hesabınıza aktarabilirsiniz. Bu bilgi bir tablo halinde her öğrencinin hangi soruya hangi cevabı ne kadar sürede verdiğini gösteren bir dosyada olacak. Bu tabloda doğru yanıtlar yeşil, yanlış yanıtlar kırmızı ile işaretlenecek.
Aynı oyunu tekrar oynamak için more renkli “Play again” (tekrar oyna) başka bir oyunu oynamak için “Play a different kahoot” (başka bir kahoot oyununu oyna) düğmesine tıklayabilirsiniz.