Eğitimde Teknoloji kavramı günümüz öğrencilerini yakalamak isteyen öğretmenler için artık kaçınılmaz bir hale geldi. Yaptığımız klasik sınavlar , sözlü sınavlar öğrenciler için pek istenilen sınavlar değil , bunu itiraf etmeliyiz. Hepimizin amacı gerek derslerimizi gerek sınavlarımızı daha zengin ve eğlenceli hale getirmek, çünkü ancak böyle olduğunda öğrenciler için gerçek , unutulmaz, hatırası olan öğrenme ortamlarını yaratabiliyoruz.
Mehmet Özdemir ve ekibinin eğitiminde kahoot sınavların nasıl yapılması gerektiği öğretildi hem de aynı zamanda kahoot sınavları uygulandı. Bu derslerde biz öğretmenlerin dahi ne kadar eğlendiğini gördükten sonra hızla öğrendiklerimi derslerime entegre etmeye çalıştım ve gördüm ki öğrencilerimle ders içinde hiç eğlenmediğimiz kadar eğlendik ve öğrendik.
Kahoot, uygulaması ve hazırlanması çok basit olan bir platform . Öğretmenlerin soru ve cevapları girerek hazırladıkları sınavları öğrencileri ile bir kod yardımı ile sınıf içinde uygulamaya dönük bir araç .
Öncelikle yapmanız gereken
1.Sisteme girmek ve üye olmak için get.kahoot.com adresine gitmeliyiz. Karşınıza çıkan bu ekranda ‘GET MY FREE ACCOUNT’ kısmını tıklamak.
2. Karşınıza çıkan ekranda rolünüzü I’m a teacher olarak seçtikten sonra , kullanıcı adı , mail ,
şifre bilgilerinizi girip , ‘CREATE ACCOUNT ‘ kısmını tıklamak .
3. Bu adımda uygulamayı kullanarak quiz, tartışma ve anket hazırlayabiliyoruz. Quiz seçeneğini işaretleyip bir sonraki adıma geçiyoruz.
4. Quız için bir isim girmeliyiz.
5. Karşımıza çıkan satıra soruyu yazıyoruz. Eğer video veya görsel eklemek istersek dosya seç bölümünden yapabiliriz. Daha sonra en altta yer alan dört şıkkı yazıp , doğru cevap hangi şık olacak ise şıkkın altındaki incorrect seçeneğini üzerine tıklayıp correcte çeviriyoruz. Soru ekleme ve soru silme seçeneklerinin, soru sıralama seçeneklerinin olduğu yerdir. Yeni soru eklemek için Add Question, soruyu silmek için Delete Question butonuna basıyoruz.
Son olarak hazırladığınız quizi başlatmak için play butonuna basıyorsunuz.Karşınıza gelen ekranda Launch butona basıyorsunuz ve sistem öğrencilerinizin quize ulaşmaları için bir kod veriyor. Öğrenciler bu kodu girerek sınava başlayabilirler.
Ben hazırladığım sınavlarda kısa cevaplı daha çok terim ve tanım içeren konular seçmiştim ancak öğrencilerimden gelen dönütler süre faktörünün de olmasıyla paragraf sorularını dahi kahoot ile çözmek istediler.
Peki öğrenciler için neden bu kadar eğlenceli kahoot ?
Kendi seçtikleri isimlerle sınava katılıyorlar bu onların hoşuna gidiyor
Sorular sizin belirlediğiniz sürelerde cevaplanmak zorunda bu da işe heyecan katıyor
Doğru cevabı kendisinin verdiğini görünce yaşadığı mutluluk , rekabet duygusu
Sıkıcı bulduğu ders konuları ile oyun kavramının birlikte olması
Öğrencilerimden yaptığımız kahoot sınavları sonrası gerek eleştirini gerekse olumlu dönütlerini twitter üzerinden paylaşmalarını istedim. Birkaç örnekte buraya öğrencilerimin twitlerini yine onların izniyle aktarıyorum . Bazıları doğru cevaplarını twitledi , bazıları hissetiklerini yazdı, bazıları isimlerini twitledi, kimisi on yıllık öğrenciyim bu kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum dedi 🙂
Üstüne bir de @kahoot onların twitlerini rt yapınca durum onlar için daha da keyifli hale geldi.
Ben bir Edebiyat öğretmeni olarak tanım veya terim ile ilgili konularda, dil bilgisi konularında bu uygulamayı kullanıyorum, sizler de farklı branş öğretmenleri olarak kahoot uygulamaları ile ilgili yorumlarınızı bırakabilirsiniz.
Not: Fotolar tüm öğrencilerden izin alınarak eklendi