Ana içeriğe atla

“Kısa film nasıl çekilir?”


Date: 25 Mayıs 2015
Author: Sinema Kütüphanesi
2 Yorumlar
      2 Votes


“Kısa film nasıl çekilir?” sorusuna cevap vermek pek kolay değil çünkü filmin kısa olması kolayca yapılacağı anlamına gelmiyor maalesef. Kısa film herşeyden önce emek ve iyi bir ekip ister. “Bir kısa film nasıl çekilir?” sorusuna yaşanarak tecrübe edilmiş derslerden kısa cümleler ve yazdığımız diğer makaleler:

Senaryo

Senaryo aşaması çok önemli, mutlaka bir bilene danışın.
Senaryonuzdaki fikrin ne kadar güzel olduğuna dair onay almak yerine gerçekçi eleştirilerin peşinden koşun;  kızmayın, darılmayın, bozulmayın.
Senaryonuza dünyanın yeni harikasını bulmuş gibi yaklaşmayın, özellikle  işin ehli kişilerden gelen eleştirileri kulak ardı etmeyin.
Storyboard çizerseniz çok iyi olur.
Ekip

Kendinize bir ekip kurun.
Arkadaşla, eş dostla değil gönüllü profesyonel oyuncularla çalışın, iyi bir senaryo ve ekibe asla hayır demezler.
Kısa Filminizde Profesyonel Bir Oyuncuyla Çalışmak İçin…
Görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni ve yardımcınızın daha önceden çekim tecrübesi olmasına dikkat edin, işiniz kolaylaşacaktır.
Görüntü yönetmeni ne iş mi yapar, işin ustası Uğur İçbak anlatmış:
Görüntü Yönetmeni Ne iş Yapar Yazısı için Tıkla!
Sanat yönetmeniniz olmadan asla, sakın unutmayın kısa film izleyicisi uzun metraja göre daha dikkatlidir:
Sanat Yönetmeni Ne İş Yapar?
Kısa Filmde sanat yönetmenliği ise biraz daha farklı :
Kısa Filmde Sanat Yönetmenliği Yazısı İçin Tıkla!
İyi bir kısa film istiyorsanız, ekipte herkes kendi işini yapmalı ve uyum içinde çalışmalı, ekibiniz, saatler süren uykusuz çalışma koşullarına bezmeden dayanabilmesi için en az sizin kadar işe inanmalı ve yeterince heyecan duymalı.
Mekan ve Sanat Yönetimi

Atmosfer yaratmak için filminize uygun mekanı bulana kadar araştırın, beğendiniz mekanları filminize başrol oyuncusu yapmayın.
Oyuncularınızın kostümlerinin karikatürize olmaması için doğru bir sanat yönetimi uygulayın.
Mekanda çekim öncesi keşif yapın ve kamera açılarını gözden geçirin.
Ön hazırlık önemli, kendinize mutlaka bir checklist yapın.
Teknik Konular

Ekipman satın almanıza gerek yok, kiralayın.
Ekipmanınızı çekim öncesinde mutlaka deneyin, özellikle kamera ve lenslerinizi.
Ses çok önemli, pratik ses kaydı için bu ekipmanı tavsiye ederiz, kullanımı çok kolay ve performansı gayet iyi:
Zoom H4n İncele Kurgu

Filminizi mümkünse siz kurgulamayın çünkü planlarınıza aşık olup 5 dakikalık filminizin süresini 15 dakika yapabilirsiniz.
Adobe Premiere programını montaj için kesinlikle tavsiye ederiz, çok pratik ve hızlı sonuç alırsınız. Montaj programı öğrenmenin birçok yolu var, örneğin sağlam bir altyapı için özel ders alarak  kendinizi geliştirebilir, başarılı kurgulara imza atabilirsiniz.
Montaj için neden Premiere Pro kullanmalıyız sorusunu bu makalemizde yanıtlamıştık :
Neden Premiere Pro Yazısı için Tıkla!
Ayrıca teknik ortamın önceden hazırlanmasını sağlamaya çalışmalısınız:
Ekip İletişimine Teknik Bakış
Son Söz

En önemlisi de yönetmen olarak diğer işlerle uğraşırken asıl işiniz olan oyuncu yönetimini ihmal etmeyin ki karşınıza çıkan oyunculuk sizi hayal kırıklığına uğratmasın, işleri mutlaka delege edin..Setin tanrısı olmak hiç kolay değil.
Kısa filmle ilgili bir sorunuz olursa bize yazın, elimizden geldiğince cevap vermeye çalışırız, olmadı bilen birine yönlendiririz. Sinema Kütüphanesi olarak yolun başındaki kısa filmcileri ve genç yönetmenleri her zaman destekliyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sürekli Hapşırma Ve Burun Akıntısı > Rinit (nezle) Nedir?

Sürekli Hapşırma Ve Burun Akıntısı > Rinit (nezle) Nedir? Burun estetik kaygılarımıza en fazla maruz kalan organımızdır. Çoğu insan güzel görünümlü bir buruna sahip olmak ister ve bunu gerçekleştirmeye çalışır. ANCAK, önemli fizyolojik fonksiyonları olan bu organ bazı insanlarda görüntüden daha ciddi bir soruna neden olur: Rinit Rinit burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun inflamasyonudur (iltihabi reaksiyonu). Rinitlerin yaklaşık yarısı allerjiye bağlıdır. Rinit sık görülen bir hastalıktır. Toplumun ortalama %10 ‘unda allerjik rinit vardır. Bu oran diğer allerjik hastalıklarda olduğu gibi her geçen yıl artmaktadır. Allerjik ya da değil, rinitler her yönüyle önemli hastalıklardır. RİNİTLER ÖNEMLİ HASTALIKLARDIR 1. Rinit belirtileri (burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, koku almada azalma, konjunktivit…) günlük yaşamı olumsuz etkiler. 2. Yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozukluğu gibi dolaylı rinit belirtileri de günlük yaşamı o

MKK işlem ücreti nedir? Neden hesabımdan tahsil edilir?

MKK işlem ücreti nedir? Neden hesabımdan tahsil edilir?by Finansçı/ 12 Haziran 2015/ Gündem/ 4 yorum Mkk işlem ücreti Banka hesabınızdan neden tahsil edilir? Hangi işlemler için Mkk ücreti ödersiniz? Banka hesabını sürekli takip edenlerin neredeyse her ay görebileceği bir masraf türüdür mkk işlemi. Fakat çoğu tüketici bu masrafın neden tahsil edildiğine dair fikir sahibi değil. MKK işlem ücreti nedir? Neden hesabımdan tahsil edilir? Bankadaki hesabınızdan aylık yada üç aylık yada yıllık periyotlar da kesilen fon alış satış işlemleri, devlet tahvili,hisse senedi yada repo gibi yatırım ürünleri kullanımına karşılık Mkk tarafından bankaya Banka tarafından da hesaplarınıza aktarılan bir masraf türüdür. MKK (Merkezi Kayıt Kuruluşu) Banka’ da yapmış olduğunuz yatırım işlemleri sonrası aldığınız payın saklamasının yapıldığı kurumdur. Bu saklama işleminin karşılığı belli periyotlar ile hesabınıza borç kaydı yaratılır. Mkk masrafı ödememek için ne yapmalısınız? Aslında bunun cevabı

kaçak akım koruma rölesi evlerde kaç amperlik kullanılır Elektrik panolarına kaç amperlik kaçak akım rolesi takılmalıdır?

Kaçak Akım Rölesi Nedir? ve Nasıl Bağlanır? Elektrik panolarına kaç amperlik kaçak akım rolesi takılmalıdır? Kaçak akım rölesi  elektrik tesisatında hayati bir önem taşımaktadır. Buna rağmen pek çok elektrik tesisatçısı veya ev sahibi bu röleyi kullanmak istememektedir. Bunun sebebi tesisatçılar için bağlantıyı bilmemek veya kaçak akım rölesinin sürekli atması gösterilebilir. Ev sahipleri ise rölenin sürekli atmasından dolayı rahatsız olmakta ve sorun çözülemeyince  kaçak akım rölesi bağlantısı  sökülmektedir. Söküp atmak kolay olabilir. Fakat elektik tesisatında meydana gelen kaçak akımdan korunmanın tek yolu  kaçak akım koruma rölesi  dir. Bu yazım da  kaçak akım rölesi, bağlantısı ve yaşanan problemlerinden  bahsedeceğim. Kaçak akım rölesi ile direk bağlantısı olan bir kaç konuyu başlıklar halinde tanımlayarak konuyu anlatmaya başlayalım. Kaçak Akım Nedir? Elektrik enerjisi ile çalışan tüm aletlerin çalışma esnasında meydana getirdiği atık akım vardır. Bu atık ak

"Bir ŞARKIN olsun. Senin olsun. Hayatına her giren insana “bu benim şarkım bak” diye dinlet

🌈 🐬 🎶 "Bir ŞARKIN olsun. Senin olsun. Hayatına her giren insana “bu benim şarkım bak” diye dinlet. Bir gün o kişinin hayatından çıktığında bir radyoda denk gelirse, seni hatırlasın. Tek bir parfümün olsun. Özdeşleşmek iyidir. Dünya bu illa ki bir tek sen kullanmayacaksın. Öyle bir sana ait olsun ki, bir yabancıda bile duysa “acaba burda mi” diye kokuyu duyanın gözü seni arasın. Bir tane en yakın ARKADAŞIN olsun. Sadece kötü günde değil, iyi günde de aradığın ilk kişi olsun. Birlikte düşün, birlikte kalkın. Birbirinizi toparlayın. Yaralarınızı sarın. Herkes gittiğinde “şanssızlığınıza” biraz gülün, biraz ağlayın. Bir tane ÇOK BÜYÜK AŞKIN olsun. Rakıya bahane olsun. Bir dönem çok sevmiş ol, bi dönem nefret etmiş. Her şey küllendikten sonra tebessümle hatırla. Biraz da bi yanin acıyarak. “O olsaydı nasıl olurdu acaba hayatım?” diye sorgulayarak. Artık bir şey hissetmesen de “başına bir şey gelse yine de ilk ben koşarım” diyecek kadar. Unutma, masallar mutlu sonla, e

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ 10 Aralık 1948 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.  6 Nisan 1949 tarih ve 9119 Sayılı Bakanlar Kurulu ile "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Resmi Gazete ile yayınlanması yayımdan sonra okullarda ve diğer eğitim müesseselerinde okutulması ve yorumlanması ve bu Beyanname hakkında radyo ve gazetelerde münasip neşriyatta bulunulması" kararlaştırılmıştır. Bakanlar Kurulu Kararı 27 Mayıs 1949 tarih ve 7217 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; İnsanlık topluluğunun bütün bireyleriyle kuruluşlarının bu Bildirgeyi her zaman göz önünde tutarak eğitim ve öğretim yoluyla bu hak ve özgürlüklere saygıyı geliştirmeye, giderek artan ulusal ve uluslararası önlemlerle gerek üye devletlerin halkları ve gerekse bu devletlerin yönetimi altındaki ülkeler halkları arasında bu hakların dünyaca etkin olarak tanınmasını ve uygulanmasını

1 den 5 e kadar 5 dahil mi ? yoksa dahil değil mi ? e kadar dahil mi 1'den 10'a Kadar Diyince 10 Dahil Olur mu Aralık Belirtmek

  Aralık Belirtmek    26.07.2017 'e kadar harcama yapmanız gerekmektedir bu nedir 26 dahil mi değil mi değil mi    26. gün dahil oluyor arkadaşlar ÖDEVİNE ÜCRETSİZ YARDIM                                AL! Selam! Ödevlerinde herhangi bir problem var mı diye merak ediyorum. Burada size yardımcı olabilecek birçok kişi var :) Ayrıca benim son sorum 10 dakika içerisinde yanıtlandı :D Neyse, devam et ve kendin dene.  Ana Sayfa 09. Sınıf10. Sınıf11. Sınıf Matematik Kitapları Matematik Soruları Aralık    Aralık Belirtmek Aralık: iki sayı arasındaki tüm sayılar demektir. Örneğin: 1 ve 6 arasındaki tüm sayılar bir  aralık  belirtir Tüm Sayılar Mı? Evet. Bu iki değer arasında yer alan tüm gerçek sayılar bu aralığa girer. Örneğin: 2 ile 4 arasında şunlar vardır: 2.1 2.1111 2.5 2.75 2.80001 π 7 / 2 3.7937 Ve daha fazlası! Peki Aralıkta Belirtilen Sayılar Dahil Mi? Hmmm... Bazen dahildir, bazen de değildir. Bunu belirtmemiz gerekir. Örn

Güvenlik Kamera Sistemleri Teknik Terimler

Güvenlik Kamera Sistemleri Teknik Terimler Güvenlik kamera sistemleri teknik terimler hakkında bilmek istediğiniz her şey… DVR Nedir? Digital Video Recorder’un kısaltması olan DVR (Dijital kayıt cihazı), güvenlik kamera sistemleri olarak kurulan kameraların kayıtlarının tutulduğu cihaza verilen isimdir. Güvenlik kamera sistemleri içinde kullanılan en önemli ekipmandır. İnternet çıkışı sayesinde görüntü ve kayıtların internetten izlenmesini sağlamaktadır. Tüm kamera sisteminin yönetimi bu cihaz üzerinden yapıldığından kayıt cihazı seçimi çok dikkatli yapılmalıdır. Kayıt cihazları birbirlerinden farklı özelliklere sahip olabilir. Bazı kayıt cihazları sadece kayıt yapabilirken bazıları cep telefonu desteği veremezler. Çoğu kayıt cihazı Full D1 değildir. İçerisinde bulunan hard disk kapasitesi ölçüsünde kayıtları saklamanızı, sonrasında arama yaparak incelemenizi sağlamaktadır. Hard Disk, güvenlik kamera sistemleri ürünleri içerisinde en hassas olan üründür. Darbe ve

Ocak kıvılcımlandırıcılardan mısın? ŞAŞIRTMACA TEKERLEMELERİ

ŞAŞIRTMACA TEKERLEMELERİ Ocak kıvılcımlandırıcılardan mısın? Kapı gıcırdamalardan mısın? Ne ocak kıvılcımlandırıcılardanım Ne kapı gıcırdatıcılardamm. Çatalca'da topal çoban Çatal yapıp çatal satar, Nesi için Çatalca'da topal çoban Çatal yapıp çatal satar? Kazancı için Çatalca'da topal çoban Çatal yapıp çatal satar. Bir tarlaya kerneken ekmişler. İki kürkü yırtık kel kör kirpi dadanmış. Biri erkek kürkü yırtık kel kör kirpi, Öteki dişi kürkü yırtık kel kör kirpi. Kürkü yırtık erkek kel Kör kirpinin yırtık kürkünü, Kürkü yırtık dişi kel Kör kirpinin yırtık kürküne eklemişler. Kırk kırık küp Kırkının da kulpu Kırık kara küp. Şu karşıdaki kara kuru kavak, Karardın mı, ey kara kuru kavak Sarardın mı ey kara kuru kavak. El alem ala dana aldı Ala danalandı Biz bir ala dana alıp Ala danalanamadık. Bu köşe Yaz köşesi Şu köşe Kış köşesi Ortada su şişesi Al şu takatukaları, takatukacıya götür. Takatukacı takatukaları takatukalamazsa, Ta

Şevki Kayapınar - Beni Tutma sözleri

Öyle çok şey var ki, anlatacak... Ama şimdi ben burada bunları anlatmak istemiyorum desem de yalan olur. Sende ince ip inci sorunlarınla beni incitmesen çok iyi olur. Yağmurlu uzun bir yolu düşe kalka yürümeye çalıştık, Ve inanılmayacak kadar duygusal bir geçmişimiz oldu seninle, Üstelik biz bunu bir ömür boyu sürüp gider sanmıştık yanılmışız, Beni tutma ben böyle sahnelere gelemem! Sakın beni tutma çok kötü yanılırsın! Yıllardır öyle biriktim gerildim ki, Şimdi topyekün birden bire boşalırım, toz olurum toz! Darmaduman olur dağılırsın! Sen benim ince tellerimden, sırma tellerimden, en güzel türkülerimi çaldın! Sen benim en ücra duygularımı talan ederek beslendin! Herşeyin merkezi sensin, herşey senin etrafında dönerdi! Hani bar köşelerinde tükenipte kaldırımlarda sınarken kendimi Gelip sana sığınırdım, umutlarım patlamış lastik gibi bir kez daha gümlerdi. Beni tutma lan! bem öyle şantajlara falan boyun eğmem! Beni tutma hırsımdan çatlarım, yıllardır öyle sabrettim, öyle doldum ki, Şim

ölümm

"Her yer ölüm yine, burası dünya  Derken ölüm bile bu nasıl dünya?   Benden ölüm dile, batıyor gün yine   Burası dünya? Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır. Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır? Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor. Sizin Güler yüzünüz ne kadar bir sıcak kalpli olduğunuzu zaten gösteriyor güzel kızım! Dış görünüş hiç bir şey ifade etmez hayat böyle de güzel. Sizin ona nasıl bakacağınız önemli! Pes etmek yok! Uzun vadeli hedeflerim, öğrenmeye devam edebileceğim bir firmayla birlikte büyümek, ek sorumluluklar almak verebileceğim en yüksek katkıyı vermektir. Kendimi sizinki gibi tanınmış bir firmada üst düzeyde görev yapan biri olarak görmek istiyorum.  Kişisel becerilerimi geliştirmeyi ve  çalıştığım firmaya en yüksek faydayı sağlayabilmeyi  arzuluyorum. Bu konu üzerinde yeterli tecrübe ulaştıktan sonra teknik pozisyondan yine firmanın içinde yönetim pozisyonlarına geçmeyi düşün